Anotácia projektu
Plytvanie potravinami je celosvetový problém, ktorý sa nevyhýba ani Slovensku. Podľa štatistík priemerný Slovák ročne vyhodí až 105 kg potravinového odpadu. Tento problém má nielen etický, ale aj ekonomický a environmentálny rozmer – zbytočne vyhodené potraviny predstavujú obrovskú stratu a zároveň zvyšujú záťaž na naše životné prostredie. Projekt „Pomáhame potravinami“ sa zameriava na minimalizáciu potravinového odpadu v štyroch fázach. Darované potraviny, ktoré prekročili dátum minimálnej trvanlivosti, najprv starostlivo vytriedime. Potraviny, ktoré sú ešte vhodné na ďalší prenos, putujú k ľuďom v núdzi, zatiaľ čo zvyšné sa odosielajú do komunitnej kuchyne na okamžité spracovanie. Potraviny, ktoré už nie sú vhodné na konzumáciu, ako aj šupky, sa umiestnia do vermikompostérov, kde ich dážďovky premenia na hodnotné hnojivo. To sa následne využije v komunitnej záhrade na pestovanie vlastného ovocia a zeleniny.